lunes, 24 de febrero de 2014

CURS: SISTEMA "NENDO DANGO" DE MASANOBU FUKUOKA A CÀRREC DE JULIO CANTOS - 21.02.14

Avui hem participat en un curs a càrreg de Julio Cantos, diplomat i expert en permacultura mediterrània i en sistemes agroforestals, per aprendre la técnica del “Nendo Dango” i com aplicar-la amb els nostres alumnes de forma conjunta a les diferents matèries. I hem contat amb la col.laboració de PermaMed, organització que té com a objectiu principal proveir a mestres i professors de nous enfocaments per a una Educació conscient, ecològica, holística, i sostenible i eines per ensenyar i compartir la Permacultura i inspirar una vida més sostenible.









Manobu Fukuoka, agricultor, biòleg i filòsof japonès, practica un sistema de cultiu que ell anomena "agricultura natural". L'essència del seu mètode és reproduir les condicions naturals tan fidelment com sigui possible de manera que el sòl s'enriqueix progressivament i la qualitat dels aliments cultivats augmenta sense cap esforç afegit.


Va inventar una tècnica de cultiu, el 'Nendo Dango’ ("bola d'argila" en japonès), com a mètode contra la desforestació, i amb ella va aconseguir, entre altres coses, la reforestació d'una muntanya desertizada de Japó, convertint-la en un hort comestible. Aquest mètode per millorar la producció de la Natura amb la menor intervenció possible permet substituir l'arada i els espantaocells i altres mètodes. Es tracta d'una tècnica senzilla: barrejar llavors dins de boletes de fang de 1,5 cm que després s'escamparan pel camp; les boles es desfaran amb la primera pluja intensa, i les llavors començaran a brollar, protegides dels animals i el temps; en la barreja de llavors vénen incloses les llavors del cultiu que es vol fer; i en lloc de llaurar o desherbar el camp , es recobreix amb restes de les plantes conreades en la collita anterior , de manera que es crea un compostatge natural , que conserva la humitat i els nutrients i impedeix la proliferació d'herbes no desitjades . A més , en les boles d'argila pot haver una part d'adob natural, repel·lents naturals que impedeixin que alguns animals es mengin les llavors, i diverses combinacions, segons sigui el cultiu de cereals, hortalisses, fruiters, zona boscosa, etc. de manera que poden tenir molts més usos que el de producció d'aliments agrícoles: reforestació, reverdiment, regeneració de sòls.

-Manual de reforestación con ‘Nendo Dango’.



____________________________________________________________



Hem posat en pràctica aquesta tècnica amb diversos tipus de llavors: coroneta, escaiola, pipes, blat xeixa, rosella, soja, blat, quinoto (taronja kumquat), llentilles, cànem... 








En primer lloc, les hem identificat i apreciat la seva forma i textura.






 Després, segons el tipus de llavor, les seves característiques i la temporada, hem utilitzat diferents tècniques per a la creació del 'Nendo Dango', fent petites boles amb una única llavor o majors amb diverses d'elles, usant també diferents tipus d'argila. 




                                            









I per acabar, hem creat un 'Nendo Dango' especial i ric al paladar amb cacauets, llet i xocolata... i hem gaudit d'un dolç piscolabis.





Abans de llançar els nostres 'Nendo Dango' en zones del pati del nostre centre i a l'Espai Terra, amb l'ajuda dels assistents de PermaMed hem fet un 'mindmap' de les aplicacions d'aquesta tècnica en les diferents matèries que cursen els nostres alumnes, tractant de fer-ho de forma integradora. Han sorgit una gran quantitat de possibilitats: fitoteràpia, nutrició, sistemes de cultiu, exportacions, cultures resilients, desenvolupament vegetal, volums i superfícies, cançons tradiconals de collita i productes, creació d'articles per Apropedia, descripcions de fases, llavors del món...




Hem parlat de 
l’experiència












Hem observat el fruit dels nostres “Nendo Dango” en test que van fer els alumnes a Artesania...                 Ja han brollat!!!



I per acabar, hem llançat les boles a les zones indicades...






...i hem fet un recorregut pel nostre l’Espai Terra, que dia a dia creix, per mostrar-lo als assistents de PermaMed.






viernes, 21 de febrero de 2014