domingo, 12 de abril de 2015

Xiulets... amb ametles! Taller d'artesania, setmebre 2014

 Taller d'artesania 2n d'ESO
1- Va ser arran de la fira de l'ametla de Santa Margalida, que vàrem pensar en fer xiulets amb les ametles: un dels objectius del projecte Espai Terra és fer viva la nostra cultura recuperant tradicions i vocabulari inevitablement lligat a la terra i les seves feines.
2- I de cop! ens vàrem adonar que el nostre institut estava envoltat d'ametlers ignorats a l'aparcament i a les parcel·les abandonades que ens envolten, esperant pacients l'atenció d'algú que els volgués "tomar les seves ametles". L'ajuntament ens va donar permís per "espolsar-los" i ens va prestar la xarxa que dorm al magatzem que compartim.
3- Comptàrem amb l'ajuda d'en Julio Cantos per organitzar la feina en una hora! La majoria dels alumnes no havien espolsat mai les ametles... una feina de la que fa anys cap infant escapava per ajudar els pares!
 4- Les canyes (arundo dorax) recollides del voltant de l'institut ens varen servir de "garrots" improvisats.

5- Després va tocar separar fulles, branques i ametlles de tot el que va caure a la xarxa i "pelar" les triades.
6- També les vàrem tastar... qualcuna estava agra perquè era de temporades anteriors! En el moment de "trencar-les" més d'un se va agafar el dit! Per al que volíem no feia falta esperar a "assolellar-les".
7- Una vegada seleccionades les més grosses, amb la llima vàrem fer els forats... de petits ens servia fregar-les al terra per aconseguir travessar la clovella.

8- Abans de pintar-les pensàrem com les volíem decorar amb pintura no tòxica per poder dur-les a la boca i xiular.

9- El resultat final... vàrem voler fer penjolls i fins i tot un clauer! Creativitat a voler!


 Estau preparats per sentir els xiulets?





Berenice de Lorenzo Rosselló, professora del taller d'artesania






2 comentarios: